Reštaurácie, kaviarne, cukrárne aj pekárne. Do interiérov týchto gastronomických prevádzok je potrebné vyberať konkrétne vybavenie a doplnky naozaj starostlivo. Z viacerých, nielen rýdzo marketingových dôvodov. Zákazník tam prichádza nielen kvôli tomu, aby si rýchlo niečo kúpil, chvíľku si tam posedel a odišiel. Zákazník by mal byť uchvátený nielen vôňou, ale aj atmosférou celého predajného miesta. A súčasťou interiérov takýchto prevádzok je aj prezentácia vystaveného alebo aj priamo v prevádzke vyrobeného tovaru. Slúžia k tomu rôzne typy sklenených alebo akrylátových vitrín. Kvalitná prezentácia ponúkaného tovaru sa nesmie zanedbať. Viete si vôbec predstaviť cukráreň, kde by chýbala vitrína na zákusky? Alebo bez chladenej vitríny s pestrou ponukou čerstvo vyrobenej zmrzliny?
Vitrína je skriňa s jedným alebo často viacerými priehľadnými povrchmi z tvrdeného skla alebo plastu. Môžu v nej byť vystavené rôzne výrobky alebo aj predmety. Je to vhodná prezentácia toho, čo chceme nejakým spôsobom chrániť ale aj ukázať iným záujemcom. Vitrína sa môže objaviť na výstave, v múzeu, maloobchode, reštaurácii alebo aj v našom dome. Často sú k zobrazeným objektom priložené štítky, ktoré poskytujú informácie ako je popis alebo ceny. V múzeu sú vystavené kultúrne artefakty bežne súčasťou zbierky múzea alebo sú súčasťou dočasnej putovnej výstavy. V maloobchode alebo v reštaurácii sa položky bežne ponúkajú na predaj priamo vo vitríne. Často ich vidíme v miestnej predajni pekárenských alebo cukrárenských výrobkov. Plných rôznych druhov chleba, pečiva, pečených koláčov a zákuskov.
Vitríny lákajú pozornosť zákazníkov. Ich prostredníctvom sa umožní rozhodovanie sa, čo si nakúpiť. Vitríny na zákusky napríklad personálu cukrárne uľahčujú vhodne a esteticky predstaviť to, čo je v danej chvíli v ponuke. Niektoré typy vitrín umožňujú priame vybratie pečiva či zákusku, ktorý sa zákazníkovi zapáčil a má naň chuť. Bez ohľadu na to, aký typ stravovacieho zariadenia prevádzkujete, je dôležité vybrať si vitrínu, ktorá bude vyhovovať vašim potrebám, rozpočtu a priestoru. Existuje niekoľko faktorov, ktoré je potrebné zvážiť, vrátane typov vitrín používaných v stravovacích službách. Pri výbere vitríny do svojej gastronomickej prevádzky čoskoro zistíte, že je na výber niekoľko druhov materiálov. A že sklo, akryl a plexisklo sú najčastejšie.