Domáce kompostovanie v záhrade je veľmi environmentálne prijateľné zaobchádzanie s našim kuchynským a záhradným odpadom. Nemusíme ho nikde odvážať, triediť a uskladňovať niekde na recyklačnom dvore a nakoniec dopravovať niekde na hromadné priemyselné spracovávanie. Všetko sa to môže úspešne odohrávať aj v kúte našej záhrady. A konečným produktom rozkladu formou kompostovania môže byť organická hmota plná živín vhodných na vylepšenie kvalitatívnych vlastnosti pôdy v našich kvetinových záhonoch či zeleninových hriadkach.
Kompostovanie je možné a uskutočniteľné asi v každej záhrade či záhradke. Snáď len vo veľmi malej záhradke môže byť asi pre záhradkárov ťažšie nájsť vhodné miesto pre kopu kompostu. A asi taký záhradkár nebude ani mať v záhrade dostatok vhodnej zelenej hmoty na jeho naplnenie. Záhradkári venujúci sa malým záhradným priestorom, kde majú každý kúsok dopredu naplánovaný podľa plodín, môžu uvažovať o modernom kompostovaní odpadov vplyvom dážďoviek. Napríklad.
Kompostovanie v záhrade sa môže realizovať počas celého roka, aj keď hlavnou sezónou pre kompostovanie je koniec leta a začiatok zimy. Vtedy je asi v našich záhradkách najviac zeleného odpadu z nášho celoročného pestovateľského snaženia.
Výber miesta je skutočne dôležité rozhodnutie pre každého záhradkára. Nemalo by to byť príliš tam, kde sa v priebehu dňa dosť extrémne menia teploty či vlhkosť. Rozklad organickej hmoty v mieste kompostovania sa deje hlavne vďaka aktivite rozmanitých mikroorganizmov (baktérie, huby), ktorým sa najviac darí v konštantných podmienkach záhrady. Proces kompostovania by mal byť na trocha tienenom mieste, napríklad pod korunou košatého stromu. Či v blízkosti tieňa záhradnej chatky.
Podklad pod tvoriacim sa kompostom musí byť zemitý, umožňujúci drenáž a plynulý prechod pôdnych organizmov do kopy záhradného odpadu. Ak to tak nie je a povrch je tvrdý a kamenitý, potom je vhodné umiestniť na takých povrch vrstvu kvalitnej pôdy. A až potom začať postupne navážať odpad.
Miesto na kompostovanie by malo trvalejšie udržiavať určitú teplotu a vlhkosť. Na našom trhu dostať kúpiť rôzne nádoby, tzv. kompostéry. Z rôzneho materiálu a rôznej konštrukcie. Často aj s priloženou dobrou príručkou pre záhradkára, ako má správne postupovať pri samovýrobe kompostu. Nie je to žiadna veda, to je jasné pre každého záhradkára. Ale aj obyčajná kopa odpadu neuzavretá v nejakej nádobe, sa postupne rozloží na kompost. Trvá to o niečo dlhšie ale výsledok poteší každého záhradkára.
Je to samozrejme rôzne, od záhrady k záhrade. Ale zhruba treba uvažovať o období od šiestich mesiacov do dvoch rokov. Kompost potrebuje nielen nás ale aj čas na dozretie do dobrej kvality. Kvalitný kompost v záhrade by mal byť tmavohnedý, pevnejšieho vzhľadu, ochotne sa rozpadajúci medzi našimi prstami. A voňať by mal vraj za vlhkou lesnou pôdou.
Takže asi tak, milý záhradkár kolega. Chce to od nás trpezlivosť, ochotné a šikovné ruky. vhodný pestrý odpad z našej záhrady a domácnosti, štipku všeobecných vedomostí. A na záver asi aj ten dobrý nos!