Ešte ste nikdy nestáli na palube riečnej výletnej lode? Nepozerali ste sa na krajinu pokojne plávajúcu okolo vás z jedinečného uhla a v prírodnej atmosfére pozdĺž riečneho koryta? Svet videný očami z paluby lode je niečo úplne iné a jedinečné. Nemusíte sa hneď vybrať na poznávaciu plavebnú cestu po brazílskej Amazónii, aby ste sa dozvedeli viac o dažďových pralesoch. Alebo sa dokonca vybrať na plavbu po rieke Gange aj preto, aby ste sa dozvedeli viac o každodenných rituáloch, ktoré sa konajú pozdĺž jej brehov. Na začiatok vám možno úplne postačí plavba loďou po niektorej zo známych európskych riek.
Plavba po rieke je ideálnou voľbou pre tých, ktorí chcú uvoľnenú dovolenkovú prehliadku niektorých častí nášho kontinentu. Vďaka početným riečnym prístavom, ktoré sú pomerne blízko veľkých centier miest, sa môžete rýchlo a jednoducho dostať do svojich destinácií. Aj bez toho, aby ste museli riešiť dlhé dopravné zdržania alebo drahé taxíky. Plavby po rieke sú skvelou voľbou pre cestovateľov, ktorí chcú zažiť viacero destinácií na jednej ceste.
Keď ste na plavbe po rieke, nemusíte sa držať len pri pobreží. Riečne výletné lode vás dopravia priamo do srdca zvolenej destinácie. Keďže často kotvia priamo v centre mesta, môžete hneď vystúpiť z lode a začať objavovať bez toho, aby ste sa museli obávať prekážok miestnej dopravnej premávky.
Vzdelávací zážitok na riečnej lodi ponúka uvoľnenú plavbu so špeciálnymi výhodami: Svižná riečna loď môže zakotviť v centre mesta namiesto vzdialeného výletného prístavu. Môže sa dostať do vnútrozemských destinácií, kam sa väčšie lode nedostanú. Zážitok je podobný malému plávajúcemu hotelu. Uvoľnený, intímnejší zážitok sa najlepšie zhmotní počas jedla, keď všetci pasažieri jedia počas jedného sedenia. Na rozdiel od mnohých väčších lodí majú riečne člny zvyčajne iba jednu reštauráciu, ktorá je menšia a ponúka možnosť otvorených sedadiel. To vám umožňuje sedieť kdekoľvek a komunikovať s ostatnými cestujúcimi na palube. Zamestnanci reštaurácie zvyčajne chodia do prístavu každý deň nakúpiť čerstvé suroviny a pripravovať autentické jedlá miestnej kuchyne.