Nôž je pravdepodobne najdôležitejším nástrojom v kuchyni. Je však nevyhnutné, aby jeho čepeľ bola ostrá. Rezanie tupým nožom môže byť nebezpečné. Ak musíte príliš tlačiť, aby ste prerezali všetko, čo sa chystáte uvariť, znamená to, že sa s väčšou pravdepodobnosťou porežete. Našťastie, je ľahké ho nabrúsiť svojpomocne. Je veľmi dôležité, aby nože boli ostré, a aby prerezali jedlo s menším tlakom. Navyše, zle rezané jedlo sa nemusí správne variť. Ostrý nôž vám zaručí jedlo, ktoré je rovnomerne rezané, a preto sa bude variť rovnomernou rýchlosťou.
Najčastejší spôsob ako nabrúsiť ostrie čepele, je použiť brusný kameň. Brusný kameň je obdĺžnikový blok, ktorý pomáha narovnať a obrúsiť reznú hranu čepele pri posúvaní noža pozdĺž jeho plochy. Väčšina kameňov musí byť pred každým použitím namočená vo vode, preto si overte pokyny výrobcu.
Ak váš kameň potrebuje byť namočený, ponorte ho do vody, kým sa úplne nenasýti a nevychádzajú z neho žiadne bubliny. Trvá to tak 5 až 10 minút. Keď už idete brúsiť, držte nôž v 20-stupňovom uhle proti kameňu a jemne niekoľkokrát potiahnite každú stranu noža proti nemu. Väčšina kameňov má jednu stranu stvorenú pre hrubé brúsenie a druhú na jemné brúsenie. Ak je váš nôž obzvlášť tupý alebo má mierne pokrivenú čepeľ, začnite najprv hrubou stranou. Potom ho ešte obrúste aj na druhej – jemnej strane. Čím dlhšie brúsite, tým ostrejší by mal byť.
Brúsenie noža na automatickej brúske je o niečo rýchlejšie. Čepeľ tupého noža stačí pritlačiť do drážky, niekoľkokrát potiahnuť smerom k sebe a máte ho ostrý. Ak sa ponáhľate, je pre vás brúska určite dobré riešenie. Je preto obľúbenou súčasťou každej komerčnej kuchyne. Brúska však určite nie to najlepšie riešenie. Takéto nástroje totiž nemusia byť najlepšou voľbou pre váš nôž – hlavne ak je to váš obľúbený alebo je luxusný (a drahý). Preto brúsku radšej používajte na lacné nože a tie drahšie ostrite tradične brusným kameňom.